Selvsalg

Betegnelsen selvsalg dækker over den situation, hvor en boligejer selv står for at sælge sin ejendom fremfor at benytte sig af en ejendomsmægler.

Selvsalg – et billigere alternativ

Der kan være flere gode grunde til at vælge ejendomsmægleren fra og selv sælge sin bolig. Den første og største er vel nok prisen. Har man mod på et selvsalg, kan der være mange penge at spare. Selvom man undgår at betale salær til mægleren, betyder det dog ikke, at det er helt gratis; det er blot et billigere alternativ. Der vil være udgifter, der altid skal afholdes i forbindelse med et boligsalg, og udgifter som det ofte vil være en fordel at afholde. Det gælder eksempelvis til indhentelse af offentlige dokumenter mv., til udarbejdelse af eventuel tilstandsrapport og til en boligadvokat, hvis man ønsker at benytte sig af en sådan.

Man bestemmer selv

Muligheden for selv at bestemme over salgsprocessens forløb er en anden fordel ved selvsalg. At overlade salget i hænderne på en ejendomsmægler kan efterlade én frustreret tilbage med følelsen af, at der ikke rigtigt sker noget. Sælger man selv, er man selv ansvarlig for at skubbe salget i gang og for at finde en køber. Det indebærer også, at man samtidig selv skal ordne alt det praktiske; altså gøre boligen klar til salg, så den ser attraktiv ud, bestemme sig for en pris, annoncere den til salg og finde en køber. Dette kan gøres ad flere veje, men i dag er den mest populære selvfølgelig internettet, der giver gode muligheder for at finde en køber.

Boligejeren er den nærmeste til at kende sin egen bolig

Ofte kender boligejeren selv rigtigt godt til boligpriserne i området, til selve boligen og til mulighederne i den – mindst ligeså godt som mægleren gør. Det betyder også, at man som boligejer ofte selv vil kunne stå for en bedre og mere troværdig fremvisning af sin bolig, som man trods alt kender bedre end mægleren.

Boligadvokat

Der er dog mange ting, man skal være opmærksom på, når man sælger sin bolig uden en mægler. En bolighandel kan involvere mange juridiske problemer, hvorfor det typisk er en fordel af alliere sig med en boligadvokat, der har en særlig stor ekspertise på området. Dette gælder ikke alene, hvis man ønsker at sælge sin egen bolig ved selvsalg, men ligeledes hvis man ønsker at købe en bolig, som sælgeren selv står for at sælge.